ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΑΡΘΡΑ

10

APRIL

2020

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τι είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση;


Η ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική και ανώδυνη διαγνωστική διαδικασία, με την οποία γίνεται ο έλεγχος διαφόρων μελαγχρωματικών βλαβών και του μελανώματος σε πρώιμο στάδιο. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η εξέταση, χρησιμοποιείται σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, ο οποίος αποτελείται από το δερματοσκόπιο. Το δερματοσκόπιο είναι μια συσκευή μεγέθυνσης, η οποία χρησιμοποιεί πολωμένο φως, για να απεικονίζει σε βάθος την περιοχή προς εξέταση. Το Ψηφιακό Δερματοσκόπιο ψηφιοποιεί τις εικόνες σε υψηλή ανάλυση μέσω εξειδικευμένου λογισμικού και τις  αρχειοθετεί στον φάκελο του ασθενούς. Η χαρτογράφηση των ύποπτων αλλοιώσεων επιτρέπει στον ιατρό τη λεπτομερή εξέταση του δέρματος και κάθε σπίλου ξεχωριστά με διαγνωστική ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την κλινική εξέταση με γυμνό μάτι. Επίσης πρισδιορίζεται με ακρίβεια η εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου, συγκρίνοντας εικόνες από προηγούμενες δερματοσκοπικές εικόνες.


Πώς βοηθάει η δερματοσκόπηση στη θεραπεία του μελανώματος;


Το μελάνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία προκαλείται από την αλλοίωση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη. Η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας έχει καταστήσει το μελάνωμα μία από τις πιο ταχέως εξελισσόμενες μορφές κακοήθειας. Ωστόσο, αν το μελάνωμα ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμο 100%, οπότε η έγκαιρη διάγνωσή του ανέρχεται σε βασικό στόχο της δερματολογίας σήμερα.
Η δερματοσκόπηση συμβάλλει στην ανίχνευση του μελανώματος σε πολύ αρχικά στάδια, όταν μπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Παράλληλα, αποτελεί την πλέον κατάλληλη ιατρική μέθοδο, για να γίνει ορθή διάκριση ανάμεσα σε καλοήθεις και κακοήθεις όγκους στο δέρμα. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να γίνουν περιττές χειρουργικές αφαιρέσεις τμημάτων του δέρματος, τα οποία δεν σχετίζονται με το μελάνωμα. Η χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος, εφόσον έχει προηγηθεί ψηφιακή δερματοσκόπηση, γίνεται στοχευμένα και μέσα σε απολύτως καθορισμένα όρια, ώστε να επιτευχθούν δύο στόχοι. Αφενός να παραμείνουν άθικτοι οι παρακείμενοι ιστοί, ώστε η επούλωση να είναι γρηγορότερη, και αφετέρου να αφαιρεθεί ολόκληρο το μελάνωμα, ώστε η κακοήθεια να θεραπευθεί πλήρως.

Ποιες άλλες εφαρμογές έχει η ψηφιακή δερματοσκόπηση;

Με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, όμως, μπορούν να ανιχνευθούν και άλλες βλάβες στο δέρμα, ώστε και αυτές να θεραπευθούν εγκαίρως. Έτσι, το δερματοσκόπιο απεικονίζει σε υψηλή ανάλυση διάφορες παθήσεις του δέρματος, όπως φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, παρασιτώσεις, καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες και αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.

 

Ιατρικός εξοπλισμός:  Η Ψηφιακή Δερματοσκόπηση σύμμαχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος